Producent van biologische voedingsproducten
Innovatief, sociaal betrokken en vertrouwd sinds 1992

In 't Nederlands  English version
+31 (0)71 331 4631

Witsenburg Natural Products

Innovatief en sociaal betrokken

Verslag opening productieruimtes in Sri Lanka

Hier wordt duidelijk dat wij ons absoluut onderscheiden van de grote productiebedrijven. Al het schoonmaken gebeurt hier 100% handmatig. Zou je een bepaald proces wijzigen van handwerk naar machinaal dan zorg je dat mensen geen werk meer hebben en dus armoede gaan leiden. Heel erg blij zijn de medewerkers dus en dat stralen ze ook uit!

 

Op 27 en 28 juli 2009 waren de officiële openingen van onze beide bedrijven in Sri Lanka. Ik zou zowel aan de staf van de plantage, als aan de staf van het productiebedrijf voorgesteld worden. In mijn beleving zou dat meer een formele aangelegenheid zijn.

Na anderhalf uur rijden vanaf Colombo kwamen we bij de ingang van de plantage aan.

Vanaf een afstand zag ik de drie keurige en kleurige prachtige nieuwe productie hallen van ons bedrijf staan.

Na bij de ingangspoort welkom geheten te zijn door de ‘gard’ in een prachtig uniform, stonden daar opeens zo’n honderd medewerkers met stralende gezichten in twee rijen opgesteld omdat er ‘voornaam’ bezoek kwam. Eigenlijk pas toen ik uitstapte realiseerde ik mij dat ze dit speciaal voor mij georganiseerd hadden en kon vanaf dat moment even geen woord meer zeggen. Volkomen geblokkeerd. Nog voor ik er erg in had kreeg ik van een Sri Lankaanse schone een traditionele bloemenkrans om de hals gehangen, was er luid geklap en werd ik door iedereen met stralende ogen aangekeken. Ik kan je zeggen dat ik dit nog nooit in mijn leven op een dergelijke manier had meegemaakt en brak mij volledig.

Vervolgens werd ik naar de toegangsdeur van de perserij geleid waar ik een speciaal van kokos gemaakt lint, met een uiteraard feestelijk versierde schaar, moest door knippen. De officiële opening was dan ook een feit en wederom luid geklap wat begeleid werd met luid trom geroffel.

In de zeer professionele productieruimte voor de koudgeperste kokosolie stond een soort versierde totempaal opgesteld met daarin, uiteraard, kokosnoten met olie die aangestoken moesten worden. Ik uiteraard als eerste met vele ogen op mij gericht. Daarna mochten een aantal anderen hetzelfde doen. Ook stond daar een pot met kokosmelk opgesteld waarvan het vuur daaronder aangestoken moest worden. Volgens de traditie is dit voor ‘voorspoed. Toen het begon over te koken, wat nu juist de bedoeling is, was dat exact het moment dat er wederom feestelijk luid werd geklapt.

Hierna allemaal naar buiten om drie jonge kokospalmen te planten. Je begrijpt het al wederom luid geklap.
Voor deze gelegenheid was er vóór de perserij een prachtig hutje van bamboe en palmbladeren gebouwd waarin heel wat versnaperingen stonden. Uiteraard gemaakt door medewerkers of lokale bewoners. Ook hier moest ik natuurlijk als eerste naar binnen en proeven. Vervolgens schuchter de rest van de staf.

Alle resterende medewerkers blijven, heel onderdanig maar blij en met stralende ogen, alles op een afstandje gadeslaan. Niet echt mijn ding en heb ze er allemaal zelf bijgehaald. Voor de medewerkers is dat iets heel bijzonders. Mij maakte het in ieder heel gelukkig om deze mensen gelukkig te zien.

Je realiseert je op zo’n moment maar weer eens al te goed dat op momenten dat wij, bijna gewoon, ons van alles kunnen veroorloven, dit mede te danken is aan het keiharde werken wat deze mensen hier doen.

Hierna volgde een rondleiding door de drie productieruimten. Het was goed te zien dat het er allemaal keurig verzorgd bij stond. Maar wat heb ik een respect voor die medewerkers. Vooral voor diegenen die de noten als het ware van hun jas ontdoen. Zowel de buiten als binnenjas. Niet te vergeten de dames die de noten vervolgens schillen en wassen. Mama mia wat een intensief werk.

Toen nog een fraaie rondleiding in de Jeep over de plantage. Ik had dat al eens gedaan maar wat een paradijs is onze plantage eigenlijk. Aan drie kanten omringd door een prachtige zacht stromende rivier. Kaneel, peper, bananen, annanas en van alles en nog wat groeit er. De bedoeling is dat uiteindelijk alle ingrediënten van onze producten door onszelf geproduceerd gaan worden.

Als afsluiting sprak ik een natuurlijk een persoonlijke dankwoord uit voor alle medewerkers dat bijna simultaan werd vertaald in het Singalees. Je voelt en ziet hoe dit door deze mensen wordt gewaardeerd als je daar zelf bij betrokken bent.

Na deze, voor mij, bijzondere gebeurtenis vertrokken we weer blij richting Colombo.
’s Avonds een mooi diner.

De volgende dag zouden we mijn productiebedrijf gaan bezoeken. Het bedrijf waar de sappen, chutneys, curries, marmelades en bijvoorbeeld fruit op sap wordt gemaakt onder ons nieuwe biologische Aziatische merk: RENU.
Ook hier zou ik aan de staf voorgesteld worden.
Maar ook nu weer hield ik er in mijn naïviteit geen rekening mee dat mij een zelfde ritueel te wachten stond. Ditmaal niet op de plantage maar daar waar het fruit echt tot producten wordt gemaakt. Renuka Witsenburg Organics Ltd. dus.

Het wat vreemd maar bijzonder leuk omdat die naam plots groot op een gebouw te zien. Dat moest dus wel mijn bedrijf zijn. Een behoorlijk complex met kantoren en productieruimten.

Ook hier stonden de 38 medewerkers weer feestelijk opgesteld (vrijwillig wel te verstaan) en begon eenzelfde ontvangst en rondleiding met wederom al dat lekkers.

Hier wordt je duidelijk dat wij ons absoluut onderscheiden van de grote productiebedrijven. Al het schoonmaken van het fruit gebeurd hier 100% handmatig. Vanaf het ontjassen van de ananassen tot het snijden van de sinaasappelschillen voor de marmelade. Dus geen ananas stukje of ring dat hetzelfde van formaat is. Nee, allemaal verschillend. Het bijzondere hiervan is dat dit voor lokalen werkgelegenheid oplevert. Zou je een bepaald proces wijzigen van handwerk naar machinale productie dan zorg je er tegelijkertijd voor dat mensen geen werk meer hebben en dus armoede gaan leiden. Heel erg blij zijn ze dus en dat stralen ze ook uit. Wij van witsenburg natural products willen dat alleen maar stimuleren.

Ook hier heb ik aan alle medewerkers mijn persoonlijke dankwoord uitgesproken.

Nu maar hopen dat u onze prachtige en smaakvolle nieuwe producten gaat waarderen wetende dat u op een directe manier bijdraagt aan het in stand houden van een mooi stuk werkgelegenheid voor onze ongeveer 140 medewerkers.

Martien Witsenburg

 


« Nieuw in het assortiment: Wasnoten (Soap & More)

Witsenburg Natural Products

Witsenburg Natural Products streeft naar het leveren van betaalbare biologische producten waarbij we de zorg voor mens en milieu hoog in het vaandel dragen. De kwaliteitsproducten van onze merken Omega & More en Wild & More dragen op een positieve wijze bij aan de samenleving. Over Witsenburg Natural Products ›